Hrabovszki Zsuzsa

Duális képzés vezető oktatója, Főiskolai docens, Nemzetközi kereskedelem és logisztika Tanszék

UNI-PASS e-vámkezelés

A világkereskedelem és a turizmus folyamatos bővülése, valamint a terrorfenyegetettség hatására előtérbe kerülő biztonsági követelmények növekvő feladatok elé állítják a vámszerveket, amelyek erőforrásai nem növekszenek hasonló ütemben, és különösen emberi erőforrásai korlátozottak. A megoldást a digitalizáció jelenti. 

A fejlesztés három lépcsőfoka után Korea 2005-ben bevezette teljesen elektronikus vámkezelési rendszerét, az UNI-PASS-t. 2011 óta fejlesztés alatt áll az UNI-PASS negyedik generációja, amely lehetővé teszi a mobilitás koncepciójához való alkalmazkodást, és a Smart Vámkezelési Rendszer bevezetését. Az UNI-PASS az integrált portál és az egyablakos rendszer alkalmazásával lehetővé teszi a one-stop papírmentes szolgáltatást. A web-alapú portál a hét hét napján 0-tól 24 óráig üzemel, így megengedi a kereskedőknek, hogy a vámformalitásaikat bármikor, bárhonnan intézhessék. Minden díj, adó és illeték befizethető biztonságosan online, bármely időpontban. 

A rendszer lehetővé teszi a küldemények státuszának valós idejű lekérdezését a vállalatok számára. A kétpályás ellenőrzés elősegíti a kereskedelem akadálymentes lebonyolítását, mivel automatikus vámkezelést és egyéb kedvezményeket nyújt az alacsony kockázati kategóriába sorolt vállalatok, például az AEO-k (Engedélyezett Gazdálkodók) számára. 

Chung Il-sok, a KCS (koreai vámszolgálat) informatika és nemzetközi kapcsolatok irodájának igazgatója 2011-ben, a Korea IT Times-nak adott interjújában elmondta, hogy az UNI-PASS bevezetésével az export vámkezeléshez szükséges idő exportban egy napról 2 percre csökkent, míg importban a korábbi 2 napnyi időtartamról másfél órára rövidült. 

A Világbank megítélése szerint az UNI-PASS hatékony működésének köszönhetően 2009-ben Korea első helyen állt az export és import vámkezelés versenyképességében. A Világbank 2010-es Doing Business jelentése megállapította, hogy Korea évente 2 milliárd USD-t takarít meg az egyablakos vámkezelési rendszerének köszönhetően. 

2005 és 2010 között a Koreai Vámszolgálat 62 millió USD értékben exportálta elektronikus vámkezelési rendszerét Kazahsztánba, Kirgíziába, a Dominikai Köztársaságba, Mongóliába, Guatemalába és Equadorba. 2011-ben Korea Nepállal és Tanzániával kötött szerződést a vámadminisztráció modernizálását szolgáló rendszer kidolgozására. Ez év második felében tervezik Equadorral a második fázis, az egyablakos rendszer kidolgozására szóló szerződés aláírását. 

Chung Il-sok hangsúlyozta, hogy az elektronikus vámkezelési rendszer exportja nem egyszerűen egy információtechnológiai megoldás transzferje. Annak érdekében, hogy javítsák azon országok vámkezelési környezetét, amelyek bevezetik az elektronikus rendszert az UNI-PASS kiépítésével és működtetésével, a vámkezeléshez kapcsolódó törvények és szabályozási környezet stratégiai fejlesztése szükséges, hogy az lépést tartson az informatikai lehetőségekkel. Az UNI-PASS sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy az nem csupán a meglévő adminisztratív folyamatok komputerizációját és automatizációját testesíti meg, hanem totális megoldást képvisel, amely magában foglalja a vámadminisztrációs folyamatok KCS által motivált digitalizációját és innovációját. 

Irodalomjegyzék:

Korea Customs Service, www.customs.go.kr, Letöltve: 2019. október 15.

Korea IT Times „KCS to Export UNI-PASS http://www.customs.go.kr/kcshome/main/content/ContentView.do?contentId=CONTENT_ID_000003485&layoutMenuNo=31888to Latin-America and Africa”, letöltve 2019. október 15, http://www.koreaittimes.com/news/articleView.html?idxno=16519

Hoon-Goo Cho „UNI-PASS: Korea’s Customs modernization tool”, WCO News, letöltve 2019. október 15, https://mag.wcoomd.org/magazine/wco-news-79/uni-pass-koreas-customs-modernization-tool/

http://www.koreaittimes.com/news/articleView.html?idxno=16519

Close Menu