Kutatók éjszakája (2018)

A kibergazdaságról nem kiborgoknak: A robotizáció és a mesterséges intelligencia hatása társadalomra, gazdaságra, gazdálkodásra

Úgy tűnik, hogy az Isaac Asimov és sci-fi író társai által vizionált robotokkal teli jövő lassan realitássá válik. A regényekben a különféle mesterséges organizmusok az egyszerű ’okos eszközöktől’ a kiborgokon át a humanoid, emberszerű, vagy éppen magukat kétszáz év alatt emberré átalakító robotokig nagyon sokféle formát öltenek. Nincs ez másként a való életben sem, ahol egyre több vállalkozás használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket, állít be robotokat a termelésbe, vagy használ mesterséges intelligenciát, különféle algoritmusokat egyszerűbb, és egyre komplexebb feladatok ellátására is. Alkalmazásuk azonban nem csupán műszaki, technológiai kérdés, de komoly gazdasági és társadalmi kérdéseket is felvet.

A 2018-as Kutatók éjszakája program keretében a KiKK részéről Dr. Csonka László és Dr. Kozák Ákos, valamint a programban közreműködő Robotépítők Magyarországi Egyesülete részéről Takács István igyekezett ezekből a kérdésekből néhányat érinteni. Mit nevezhetünk kibergazdaságnak? Ebből milyen kihívások születnek Magyarország számára? Mennyire terjed(t) el a robotizáció, melyek az ezzel kapcsolatos várakozások és félelmek? Mindezeknek milyen következményei lesznek a jövő közgazdászai, menedzserei számára? Ezekről is szóltak a rövid előadások, majd az azokat követő beszélgetés. A negyedik ipari forradalom egyáltalán nem (csak) mérnöki feladatokat jelent, hanem fontos szerepet oszt azokra a gazdasági szakemberekre is, akik az új körülmények között kialakítják az a gazdasági rendszert, amelyben fenntarthatóan, a társadalom igényeit szem előtt tartóan működtethetőek ezek a rendszerek. Az, hogy ezek a kérdések egyre többünket foglalkoztatnak, azon is leszűrhető volt, hogy sikerült teljesen megtölteni az előzetesen igényelt korlátozott kapacitású előadótermet.  

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló bejegyzések

Nemzetközi ötletpályázat hallgatóknak!

A Deutsche Telekom hazai leányvállalata, az IT Solutions Kft. nemzetközi pályázatot, Ideathont hirdet hallgatók innovatív ötletei megvalósításának támogatására, november 13. és 15.

Close Menu