Mesterséges és humán intelligencia: a munkaerő jövőbeli helyzete

Időpont: 2019-11-28 17:00
Hely: BGE Markó utca 29-31

A Kibergazdaság Kiválósági Központ Kitekintő előadás-sorozata 5.

A Kibergazdaság Kiválósági Központ Kitekintő előadás-sorozatának ötödik része a mesterséges intelligencia alkalmazásának terjedéséről, és ennek a munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról szól. A téma körüljárása során előtérbe kerülnek a gazdasági, illetve szociológiai szempontok, de közérthető módon érint informatikai, technológiai kérdéseket is.

A mesterséges intelligencia (M.I.) a jelenünk meghatározó jelensége, egyre többet hallunk róla, valójában azonban igen keveset tudunk a M.I. alapú rendszerek működéséről, mint ahogy a fogalom pontos jelentéséről is.  Egyre több kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy a mesterséges intelligencia, annak széleskörű elterjedése, bevezetése és alkalmazása jelentős hatással lehet egy-egy vállalatra, egy-egy iparágra, de akár egy ország teljes gazdaságára is. A M.I. felgyorsult világunk kihívásaira adott válasz, mely egyben újabb kihívásokkal szembesíti a jelent, újfajta elvárásokat teremtve.

A kutatások kiemelkedő része foglalkozik azzal, hogy milyen új területen használhatjuk a mesterséges intelligenciát. Új algoritmusok keresésével és fejlesztésével hogyan alkalmazhatjuk a mesterséges intelligenciát egy-egy területen?  Milyen és miben áll valójában az ember-komputer interakciója és hogyan állíthatjuk a mesterséges intelligenciát az ember szolgálatába? Mindeközben égetően fontossá válik annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy hogyan biztosítható a jelen és jövő generációinak munkaerőpiaci versenyképessége.

Az előadás elsősorban a mesterséges intelligencia egyre terjedő alkalmazására, és az ebből eredő kihívásokra fókuszál, valamint azokra a feladatokra, amelyek az előrejelzések -nyomán a jövőbeli kihívásokra adandó válaszokhoz nyújthatnak segítséget.

Az előadóról:

Mattyasovszky-Philipp Dóra, MBA

Vállalati szakértő, a Mesterséges Intelligencia Koalíció projekt vezetője, a Doktoranduszok Országos Szövetségének – Digitális és M.I. ügyek elnöki megbízottia

Érdeklődési, kutatási területe elsősorban a mesterséges intelligencia alapú rendszerek vállalati alkalmazásai és annak kérdései. Több éves, nemzetközi nagyvállalati környezetben szerzett vezetői tapasztalattal a háta mögött jelenleg az ELTE Informatikai karán vesz részt a PhD képzésben.

Close Menu