Digitalizáció Magyarországtól Kínáig

2020. január 10-11-én került megrendezésre a kínai Shaoxing városában a „Digitalization in International Trade and E-commerce” (DITEC) konferencia. Az esemény társrendezői a kínai Zhejiang Yuexiu University of Foreign Languages és a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi kara voltak.

A másfél napos rendezvényen a kb. félszáz részvevő 6 plenáris előadást, és négy szekcióban további 23 előadást hallgathatott meg érdeklődési körének megfelelően. A szekciók a digitalizáció terjedésére és a nemzetközi kereskedelemre gyakorolt hatására, az Egy Övezet egy út program és a digitalizáció összefüggéseire, a digitalizációnak az oktatásban jelentkező kihívásaira, és a kínai-európai befektetési kapcsolatokra fókuszáltak.

Az elhangzott előadásokról

Az egyetem részéről a plenáris előadók között Dr. Csekő Katalin, a Külkereskedelmi kar dékánja tartott előadást a robotizáció felelősségi kérdéseiről, a jogi és etikai szabályozás kihívásairól. Dr. Csonka László, a Kibergazdaság Kiválósági Központ kutatója pedig a magyarországi munkaerőnek a robotizáció terjedésével kapcsolatos ismereteiről, várakozásairól, félelmeiről szóló kutatásnak a regionális sajátosságokat bemutató eredményeiről számolt be.

A szekcióelőadások között kapott helyet Dr. Gubán Miklós, a BGE Zalaegerszegi Kara dékánjának előadása, aki az innovációs rendszerek egyik fontos kihívására, a vállalatok innovációs teljesítményének mérésére mutatott be egy lehetséges megoldást a mesterséges intelligencia használatára alapozva. Dr. Horváth Annamária, a Külkereskedelmi kar Nemzetközi kereskedelem és logisztika tanszék vezetője a blockchain technológiának a logisztikát potenciálisan átalakító szerepéről beszélt a hallgatóságnak. Dr. Budai László adjunktus pedig a kar egyik izgalmas kezdeményezéséről, a vállalati partnerrel közösen létrehozott Smart Shop Floor laborját mutatta be, amely nemcsak a hallgatóknak nyújt lehetőséget a gyakorlatban is kipróbálni, modellezni a logisztika legújabb digitális technológiáit, de további ipar-egyetem együttműködéseknek is alapja lehet. Dr. Moldicz Csaba, a Külkereskedelmi kar tudományos dékánhelyettese a kínai befektetések európai helyzetéről, a változó politikai és jogi feltételrendszereiről tartott előadást.

A rendezvényt a részvevők sikeresnek értékelték, így várható, hogy a mostani esemény egy, a következő években – más helyszínen – is megszervezésre kerülő sorozat kiindulópontja lesz.

 

Close Menu