A mesterséges intelligencia korai változatai: társadalmi-kulturális és gazdasági dilemmák

A mesterséges intelligencia fejlesztésébe történő befektetések a szakértői becslések alapján dinamikusan nőni fognak az elkövetkező években, évtizedekben is, miközben a technológia korai változatai már jelenleg is számos formában, számos helyen alkalmazásban állnak. Egyre több vállalkozás szán meghatározó szerepet a mesterséges intelligenciának a jelenleg kialakuló adatvagyon hasznosítására fókuszáló gazdasági működés támogatásában, a digitális üzleti modellek kialakításakor. Miközben az üzleti célkitűzésekben a költségek racionalizálása, a hatékonyság, termelékenység szerepel kiemelt helyen, addig a társadalmi és kulturális hatások mellékhatásként jelennek meg, pedig ezek a keretek határozzák meg az adatvezérelt és tanuló gépekre épülő technológia adaptációját, vagy annak hiányát. A kutatás célja egyrészt feltárni azokat a trendeket és forgatókönyveket, amelyek a korai mesterséges intelligencia fejlesztéseket társadalmi-kulturális oldalról befolyásolják, másrészt pedig áttekinteni azokat az elméleti és empirikus tapasztalatokat, amelyek a technológia alkalmazásának gazdasági következményeit, eredményeit elemzik.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló bejegyzések

A digitalizáció a középpontban

Megjelent egy konferenciakötet a digitalizációnak a nemzetközi kereskedelemben játszott változatos és mélyreható szerepéről. A kötetben a BGE oktatóinak és kutatóinak hét tanulmánya

Digitalizáció és innováció

A kötet arra tesz kísérletet, hogy a nemzetközi ügyletek, illetve szűkebben a logisztika területére fókuszálva bemutassa azokat a folyamatokat, amelyek befolyásolják és meghatározzák a terület jövőbeli működését.

Magyar-Japán kapcsolatok

Interjú Prof. Kaoru Natsuda vendégprofesszorral A 2019-2020 tanévben a Külkereskedelmi Kar vengédprofesszora Prof. Kaoru Natsuda, a Ritsumeikan Asia-Pacific University (Beppu, Japán) oktatója.

Close Menu