A mesterséges intelligencia korai változatai: esetek és dilemmák

A Kitekintő előadás-sorozat 2018 évi utolsó, negyedik felvonására 2018. december 4-én került sor. Ez alkalommal a téma a korai mesterséges intelligencia – jelenleg már velünk élő – megjelenési formáinak alkalmazása, terjedése, és az ezzel kapcsolatos etikai és egyéb kérdések, dilemmák voltak. Az előadást a Kibergazdaság Kiválósági Központ munkatársa, Dr. habil. Fehér Katalin tartotta.

A mesterséges intelligencia (MI) fejlődése az elmúlt évtizedekben egyre gyorsabb ütemű, ahogyan az erre fordított nemzetközi források megsokszorozódtak. Ezen időszak alatt a technológia egyre újabb területeken jelent meg, és még további terjedése valószínűsíthető a következő évtizedekben. Egyre több vállalkozás szán meghatározó szerepet a mesterséges intelligenciának a jelenleg kialakuló adatvezérelt gazdasági működés támogatásában, a digitális üzleti modellek kialakításakor. Mára már a mindennapi életünkből is számos példát tudunk említeni a mesterséges inteligencia korai változataira, kezdve a chatbotoktól, a személyi asszisztenseken (pl. Siri) és autók önvezető rendszerein át (pl. Tesla) az IBM Watson vagy a Salesforce Einstein alkalmazásáig. Vannak olyan területek, mint az egészségipar, a média, a közlekedés, a pénzügyek vagy éppen a mezőgazdaság, ahol ezek a megoldások általában véve gyorsabban terjednek. Ugyanakkor jól látható, hogy Japánban, Ázsiában vagy Európában és Észak-Amerikában egészen eltérő ezekhez a technológiákhoz való hozzáállás, ami számos társadalmi-kulturális tényező függvénye. Az előadást követő beszélgetés során is számos ilyen tényező (generációváltás, evolúció, etika, a privát szféra fontossága stb.) merült fel, s be kellett látni, hogy az ezek által felmerülő kérdésekre csak a jövő hozhat választ.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló bejegyzések

Nemzetközi ötletpályázat hallgatóknak!

A Deutsche Telekom hazai leányvállalata, az IT Solutions Kft. nemzetközi pályázatot, Ideathont hirdet hallgatók innovatív ötletei megvalósításának támogatására, november 13. és 15.

Close Menu