Siemens: A digitális gyár

A Kibergazdaság Kiválósági Központ 2018. május 9-én 16:00 órakor tartotta meg második Kitekintő előadását a gyártás digitális jövőjéről, a Siemens Digital Factory igazgatójának, Jeránek Tamásnak a közreműködésével.

Az Ipar4.0 kapcsán rengeteg szó esik az iparban az ún. kiber-fizikai rendszerek térhódításáról, a digitalizáció, és a robotizáció új szintre lépéséről. A valóságban viszont még nagyon kevés kézzel fogható példával találkozhatunk, amelyek valós bepillantást adnának a jövő gyárainak jellegzetességeiről. Az Ipar4.0-t alkotó különféle elemeket (mint pl. dolgok internete, felhő számítástechnika, szimuláció stb.) már egyre több vállalkozás alkalmazza, ám komplex és átfogó megvalósításba még viszonylag kevesen vágtak bele. Ennek ellenére az olyan nagy, multinacionális vállalkozások, mint pl. a Siemens, már jelenleg is rendelkeznek olyan portfolióval, amelynek segítségével teljes körűen digitalizálható, Ipar4.0 kompatibilissé tehető bármely vállalkozás működése. Jeránek Tamás előadásában az érdeklődők áttekintést kaphattak azokból a digitális megoldásokból, szolgáltatásokból, amelyeket a Siemens saját működésében is bevezetett, illetve amelyeket partnereik számára nyújt. Közgazdászok számára is érthetővé és nyilvánvalóvá váltak a PLC szoftverek alkalmazásának előnyei, a ’digitális iker’ jelentősége a gyártástervezés és –optimalizálás terén, és betekintést kaphattak abba a jövőbe, amikor egy adott termék v. szolgáltatás gyártásának tervezése, megvalósítása, gazdasági és egyéb hasznának felmérése – a teljes termék életciklus áttekintése – teljes egészében digitális eszközök és szolgáltatások révén lehetővé válik, mielőtt a vállalkozásnak bármilyen jelentős beruházást végre kellene hajtania.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló bejegyzések

Nemzetközi ötletpályázat hallgatóknak!

A Deutsche Telekom hazai leányvállalata, az IT Solutions Kft. nemzetközi pályázatot, Ideathont hirdet hallgatók innovatív ötletei megvalósításának támogatására, november 13. és 15.

Close Menu