Blockchain: a digitális bizalom alapja?

A Külkereskedelmi Kar Kibergazdaság Kiválósági Központja 2018. március 22-én, csütörtökön 16 órakor sikeresen megtartotta első nyilvános eseményét két meghívott előadóval a blockchain hasznosíthatóságának témájában.

A blockchain technológia mind a mai napig inkább csak ígéret, mint a valóságban jól működő megoldás. A kriptovaluták iránti túlfűtött érdeklődés éppen a tavalyi év vége felé látszott kipukkadni, és a technológia kapcsán szintén sokszor emlegetett okos szerződések terén sem látni még igazán átütő eredményt. A Kibergazdaság Kiválósági Központ (KiKK) által meghívott két előadó, Kornai Tamás (Prezi) és Mohácsi Zsolt (Deon Digital) azt mutatták be az érdeklődőknek a Kitekintő előadás-sorozat első rendezvényén, hogy mi ennek a technológiának az alapja, és hogyan hasznosíthatók ezek az okos szerződések kialakításakor. Először a részvevők megismerhették a hash, block, blockchain, token-ek stb. felépítését, működését, a decentralizáció szerepét a bizalomépítésben. A hallgatóság soraiból érkező kérdések kapcsán pedig jobban megérhetővé vált a ’bányászat’ folyamata, és megvitatásra került néhány ezzel kapcsolatos etikai, fenntarthatósági probléma is. Ezt követően pedig betekintést kaphattak a jelenlévők abból, ahogyan egy svájci start-up cég a blokkláncra alapozva nyújt szolgáltatást ügyfeleinek, akik ezáltal bevezethetik az okos szerződéseket saját szervezetük működésében. A gyakorlat is megerősítette, hogy az okos szerződésekben nagy potenciál rejlik, de egyelőre még számos kapcsolódó jogi, gazdasági stb. kérdést kell megoldani annak érdekében, hogy ez a potenciál valóban kiaknázható legyen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló bejegyzések

Nemzetközi ötletpályázat hallgatóknak!

A Deutsche Telekom hazai leányvállalata, az IT Solutions Kft. nemzetközi pályázatot, Ideathont hirdet hallgatók innovatív ötletei megvalósításának támogatására, november 13. és 15.

Close Menu